Yrityksen kirjanpito ja tilinpäätökset, mukaan lukien aineisto josta kirjanpito ja tilinpäätökset on laadittu, on säilytettävä eli arkistoitava tietyn ajan. On hyvä muistaa että arkistointi ja siihen liittyvät järjestelyt ovat aina yrityksen vastuulla. Aineiston arkistointi voidaan myös järjestää tilitoimiston kanssa. Tässä on kuitenkin yrittäjän hyvä olla selvillä siitä, minkälainen sopimus aineiston säilytyksestä on tehty, sillä tilitoimisto ei ole automaattisesti vastuullinen aineiston säilyttämisestä. Jos haluat sopia meidän kanssa aineiston pidempiaikaisesta arkistoinnista, ota meihin yhteyttä.

Kuitenkaan aineistoa ei tarvitse säilyttää ikuisesti, vaan kirjanpidon aineistolle on asetettu tarkat säilytysajat. Aineiston asetettua säilytysaikaa ei saa alittaa missään tapauksessa, mutta aineistoa voi säilyttää oman harkintansa mukaan pidempään, jos yrittäjä uskoo sen olevan tarpeellista.

Kirjanpitoaineiston tositteiden säilytys tulee tehdä järjestelmällisellä tavalla. Tämä tarkoittaa joko kirjausjärjestyksessä tehtyä säilytystä tai muutoin siten, että tositteen yhteys kirjanpitoon on mahdollista todeta ilman asiaankuulumatonta vaikeutta.  Aineiston arkistoinnin voi pääosin hoitaa sähköisessä muodossa, poikkeuksena tilinpäätöksen tasekirjan säilytys paperille nidotussa muodossa. Sähköistä tallennusta käytettäessä tulee huolehtia tallenteiden toimivuus aika ajoin, ja että ne löytyvät kahdelta eri tietovälineeltä.

Joillakin tositteilla saattaa olla poikkeavia säilytysaikoja, kuten EU-tuet joita tulee säilyttää yli 10 vuotta. Yleisesti ottaen, kirjanpitolaki on vain yleislaki ja jos jossain muussa laissa annetaan eriävä säilytysaika tositteelle, tulee kyseistä lakia noudattaa. Tapauksissa joissa tietyn tositetyypin säilytysvaatimuksia on samanaikaisesti voimassa useita, tulee niistä noudattaa pisintä aikaa. 

Lisää tietoa arkistoinnista ja säilytysajoista löytyy:  

Taloushallintoliitto: Miten kauan kirjanpitoja täytyy säilyttää?

Finlex: Kirjanpitolaki

Finlex: Ennakkoperintälaki

:

Leinonen Suomi - 

Korkealaatuista kirjanpitoa

Palveluita kasvavalle määrälle kotimaisia ja kansainvälisiä asiakkaita.

Leinonen Suomi tarjoaa Suomessa kirjanpito-, palkanlaskenta-, konsultointi- ja hallintopalveluita. Olemme Taloushallintoliiton auktorisoima tilitoimisto, joten voit olla varma, että asioitasi hoitavat alan ammattilaiset. Tutustu tarkemmin palveluihimme. Toimistomme sijaitsee Helsingin Malmilla juna-aseman vieressä. Sovi kanssamme tapaaminen, ota yhteyttä.

Laadukkaiden kotimaisten kirjanpitopalveluiden ohella tarjoamme apua myös suomalaisyritysten kansainvälistymiseen. Lisäksi venäläiset ja virolaiset yritykset ovat viimevuosina olleet erityisen kiinnostuneita Suomen markkinoista ja siten myös yhteistyöstä Leinosen kanssa. Pyydä tarjous.

Jos toivotte meidän kirjoittavan uutisen tietystä aiheesta tai teillä on jokin kysymys liittyen kirjanpitoon, palkanlaskentaan tai muuhun taloushallintoon, niin lähettäkää se meille sähköpostiin contact(at)leinonengroup.fi. Pyrimme vastaamaan kysymyksiin mahdollisimman nopeasti. 

Lisätietojen saamiseksi, ota yhteyttä


Olemme Auktorisoitu Taloushallintoliiton jäsen. Lue lisää mitä tarkoittaa olla Auktorisoitu tilitoimisto.

Email again:
Viimeisimmät uutiset

Uusia palkanlaskijoita Leinoselle 10. heinäkuuta

Leinonen Suomen asiantunteva tiimi on jälleen kasvanut uusilla jäsenillä.